Lees voor
(PKC in samenwerking met RvK)

Opening Expositie Quilts van Marlène Sanders rond het thema Simchat Tora (= Vreugde der Wet) met muziek van trio Di Gojim.

Met 8 quilts geeft de kunstenares Marlène Sanders uitdrukking aan Joodse gebruiken en rituelen. De kunstenares woont in Jeruzalem. Daar heeft zij haar atelier. De kunstvoorwerpen zijn en worden wereldwijd tentoongesteld.

’U opent Uw hand’ (Psalm 145:16)

In de hand zien we de hele schepping. Het meisje symboliseert een vlam. De jurk is het geelwitte licht van de vlam. Haar benen zijn blauw, verbonden met wat onder haar is. Zoals het blauw van een vlam verteert wat aan de vlam verbonden is. “Ze danst de dans van het leven met wat voor haar is klaargezet, zodat zij het kan verlichten en verheffen.” Wanneer de blauwe vlam versmelt met de vlam van het witgele licht, dan brandt de vlam als eenheid. “En jullie die je hechten aan de Heer jullie God, zijn vandaag allen in leven.” (Deut. 4:4)

In 1988 werd Nederlands eerste klezmerorkest Di Gojim opgericht. De naam Di Gojim is een geuzennaam. Afgeleid van het Jiddische woord “goj” betekent het ‘de niet-joden’ maar in de volksmond wordt de uitdrukking ‘goj’ vaak minder genuanceerd gebruikt.

Zes enthousiaste jonge musici verdiepten zich in de toen nog onbekende muzieksoort: klezmer, een mix van Oost-Europese volksmelodieën, zigeunerklanken en Jiddische muziek. Het verhaal van het Joodse volk in de diaspora klinkt door in deze muzikale smeltkroes. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen. Vreugde is nooit zonder een melancholieke ondertoon en verdriet nooit zonder een humoristische kwinkslag. Di Gojim maakt muziektheaterprogramma’s en heeft in alle grote Nederlandse theaters en middenzalen gespeeld. Op Internationale festivals waren zij de afgelopen decennia een graag geziene gast – in vele Europese landen en ver daar buiten zoals Israël, de Verenigde Staten, Mexico en Colombia. Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder en Di Gojim is nog steeds actief. De groep bestaat tegenwoordig uit acht musici en een zangeres. Tot de gedwongen sabbatical van het afgelopen anderhalf jaar was de groep bezig met een succesvolle revival. Klezmer-muziek is nog steeds springlevend. Vanmiddag spelen voor u Sjaak van der Reijden (accordeon, trompet, zang), Eric Roelofsen (tuba, trombone) en Joris van Beek (viool).

Datum: Israëlzondag 3 oktober 2021
Plaats: Dorpskerk
Tijd: 12 uur
Bijdrage: € 5 (inclusief Joods hapje en drankje na afloop)