Eliëzer belooft dat hij een vrouw voor Isaak zal vinden, Gilliam van der Gouwen, naar Gerard Hoet (l), 1728 (bron: Rijksmuseum.nl)

Verplaatst naar zondag 26 maart 15.00 uur.

Bijbelverzen in het licht van de oude Joodse bruiloftsceremonie door Daniël ter Maten.

Het is niet bepaald gewaagd om te stellen dat het huwelijk een instelling is van God. Jezus deed Zijn eerste wonder tijdens een bruiloft en de Bijbel leert ons dat het einde van de tijd ook eindigt in een bruiloftsfeest. Een Joodse bruiloft staat traditioneel dan ook bol van rituelen en stappen die in de aanloop naar het hoogtepunt gezet (moeten) worden. In de periode waarin veel Bijbelse geschiedenissen zich afspelen, waren deze gewoontes voor iedereen bekend. Ook Jezus en de meeste schrijvers die hebben meegeschreven aan de Bijbelboeken groeiden met deze tradities op.

Natuurlijk kan dit niet van ons worden gezegd. En hoewel er nog veel gebruiken terug te vinden zijn in de moderne traditionele Joodse bruiloft, zijn niet alle facetten bewaard gebleven. Toch is het meer dan de moeite waard dit deel van de Joodse traditie in te duiken. Het geeft naast interessante wetenswaardigheden ook een heel nieuw perspectief op uitspraken van Jezus en diverse andere bijbelgedeeltes. Andersom zie je dat de Thora ook de bron is geweest van verschillende aspecten van het bruiloftsritueel. In deze lezing/workshop wil ik graag samen op pad naar nieuwe inzichten en perspectieven op Gods Woord.

Datum: zondag 26 maart 2023
Plaats: Dorpskerk
Tijd: 15.00 uur
Bijdrage: € 5