Aanmelden
Dit majestueuze werk van Bach bestaat uit zes cantates, die vroeger alle zes apart werden uitgevoerd tijdens de erediensten, als onderdeel van de gewone kerkdienst. Tegenwoordig worden deze zes cantates als een groot stuk (oratorium) uitgevoerd. Bach zet een spannende verhaallijn op en houdt die lijn ook goed in de gaten, zoals een filmregisseur dat met het script doet.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe men in die dagen het kerstfeest beleefde. Luther had daar een hele duidelijke mening over en Bach, die een trouwe volgeling van Luther was, dacht daar niet anders over. Welke muzikale vormen gebruikte Bach voor zijn oratorium en welke instrumenten gebruikte hij?

Het komt in deze lezing allemaal aan de orde. Aan de hand van geluidvoorbeelden en video’s maken we kennis met dit imposante werk. Ook hier weer volop symboliek en diepere betekenissen. Een ding is zeker: na het bijwonen van deze lezing krijgt u nog meer zin in Kerst dan u al had.

Datum: zaterdag 9 december 2017
Tijd: 20 uur
Plaats: Maranathakerk
Bijdrage: € 3 (inclusief koffie/thee)

Fred Suring werkte als docent fluit, muziekgeschiedenis en coördinator kunsteducatie bij Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard