Aanmelden

Door René van den Beld*

vriendschapMensen kunnen veel maken, maar vrienden niet. Vriendschap overkomt je als een geschenk.

De filosoof Michel de Montaigne (1533-1592) heeft op een kernachtige manier vriendschap geformuleerd: ‘omdat jij jij bent en ik ik’. Probeer dat maar eens onder worden te brengen of in een formule te vatten.

Het programma Vertel me eens wat over vriendschap, is een literair en cabaretesk geheel over de vriendschap. De teksten worden afgewisseld door muziek. Het zijn zelf geschreven teksten en teksten uit de literatuur.

Bij alle verschillen die er tussen mensen bestaan, is vriendschap een ervaring die juist de verschillen blijkt op te heffen . Daarmee wordt er een waarde in het leven opengelegd die we onbaatzuchtigheid kunnen noemen. Inderdaad , vrienden kennen niet de behoefte elkaar te laten vallen of een poot uit te draaien. Ze denken daar niet aan. Mozes praat met God als een vriend en Jezus noemt zijn leerlingen vrienden, als ze in zijn geest de wil van God doen. David en Jonathan zijn vrienden, maar de vrienden van Job blijken het niet te zijn.

Vriendschap is een kwaliteit die het leven mooi maakt. René van den Beld probeert dat in zijn programma te laten zien en ook natuurlijk het tegendeel , zodat er wat te lachen over blijft , al was het maar om curieuze mensen die je allemansvrienden kunt noemen.

* René van den Beld is theoloog, predikant en cabaretier.

Datum: zondag 30 oktober 2016
Tijd: 15 uur
Plaats: Maranathakerk
Bijdrage: € 5 (inclusief koffie/thee)