Door Gerben van Manen*
Lezing en gesprek

Geloven heeft te maken met persoonlijke ervaringen. Tegenwoordig staat je eigen beleving meer dan ooit op de voorgrond. In het geloof ervaar je iets van God, je merkt dat er iets van zijn kant komt. Volgens de Bijbel openbaart God zich, Hij maakt zichzelf aan mensen bekend. Hoe werkt dat? En hoe kun je dat in de praktijk zien en ter sprake brengen? In zijn proefschrift heeft Gerben van Manen deze vragen gesteld aan de Duits-Joodse filosoof Franz Rosenzweig (1886-1929) en de Nederlandse theoloog Kornelis Heiko Miskotte (1894-1976). Van hen heeft hij geleerd dat de openbaring waar het in de Bijbel over gaat, een ontmoeting met God is in het hier en nu.

Die actuele ontmoeting met de God van de Bijbel kun je van drie kanten benaderen: (1) vanuit het bijbelse getuigenis, (2) vanuit de menselijke ervaring, en (3) vanuit de eigen geloofsbeleving.

Is de Bijbel daarbij geen obstakel? En zit je geloof niet gewoon tussen je oren? Toch kunnen mensen zich hier en nu daadwerkelijk aangesproken voelen door God. Hoe breng je dat ter sprake?

Begin je bij Gods openbaring, menselijke ervaring of persoonlijke beleving? Kun je daarbij recht doen aan zowel de Bijbel als de persoonlijke geloofsbeleving en de hedendaagse ervaringswerkelijkheid?

Datum: dinsdag 27 november 2018
Plaats: Maranathakerk (zaal 4)
Tijd: 20 uur
Bijdrage: € 3 (inclusief koffie/thee)

*Gerben van Manen (1977) studeerde theologie in Utrecht en deed onderzoek in Leiden. Hij is samen met zijn vrouw predikant in Capelle aan den IJssel.