Aanmelden

door: Wim Nieuwenhuis *

messiaansDeze avond wordt een boeiende kennismaking met het persoonlijke verhaal van enkele leiders uit de (nieuwe) messiaanse beweging in Israël, uit de documentaire-serie: De Messias van Israël.

De verhouding tussen Israël/Jodendom enerzijds en de “christelijke kerk” anderzijds is sinds het ontstaan van de christelijke kerk (uit de heidenen) een spannende geweest. Sinds de verwoesting van de 2e tempel door de heidense Romeinen en de daarop volgende wereldwijde verstrooiing van Israël onder de heidenen is het spanningsveld er niet minder op geworden. De christelijke kerk uit de heidenen ging zich zien als de vervanger van (Gods beloften voor) Israël. De druk op de Joden in Europa culmineerde in de systematische uitroeiing van 6.000.000 Joden in WOII door Nazi-Duitsland (Het land der Reformatie van de christelijke kerk). Antisemitisme en Jodenhaat zijn daarmee tot de dag van vandaag niet opgehouden, maar de Holocaust heeft er wel toe geleid dat het  Joodse volk sinds 1948 weer een eigen land heeft en sinds 2000 jaar weer een zelfstandige staat is. Het aantal Joodse gelovigen in Jezus als de Messias (Jesjoea HaMasjiach) was in de afgelopen millennia (zeer) beperkt, en zij vonden weinig/geen aansluiting in de christelijk kerk en nog minder in het orthodoxe Jodendom.

Daar is sinds enkele decennia een wezenlijke verandering in gekomen. In het land Israël is een nieuwe beweging op gang gekomen van Joden die Jezus als hun Joodse Messias belijden en hun Jood zijn niet willen laten afnemen (niet door de orthodoxe Joden en ook niet door de christelijke kerk). Was hun aantal in 1980 nog een (onbekend) handjevol, op dit moment zijn er naar schatting 200 messiaans joodse gemeenten met ca. 20.000 gelovigen. Er gebeuren hele spannende nieuwe dingen in Israël!

Datum: donderdag 24 september 2015
Plaats: Maranathakerk (zaal 4)
Tijdstip: 20 uur
Bijdrage: € 3
* Drs. Wim Nieuwenhuis is bestuurslid van Comité Gemeentehulp Israël (dat vanuit de christelijke kerken steun aan Messiaanse gemeenten in Israël biedt).