Aanmelden

Van Sanne Terlouw & het Orion Ensemble

rozeneilandIn 2008 schreef Sanne Terlouw de succesvolle roman Het Rozeneiland. Dit boek is het uitgangspunt voor het literaire concert met dezelfde naam. Ook in dit literaire concert, een voorstelling waarbij muziek en tekst samengevoegd worden tot één geheel, worden de emoties die de tekst oproepen versterkt door de muziek, en anderzijds volgt de tekst de ontwikkelingen in de muziek en vindt er een wederzijdse bestuiving plaats.
Het verhaal, verteld door Sanne Terlouw, gaat over de joodse familie Amram. In 1492 moeten Judita Amram en haar zoon Jochanan uit Toledo vluchten voor de Inquisitie. Zij komen terecht in Algiers en weten daar een redelijk rustig en aangenaam leven op te bouwen. Totdat de Spanjaarden het weer op de joden gemunt hebben. De zoon van Jochanan strandt bij toeval op het eiland Rhodos, waar een joodse enclave groeit en bloeit.

We volgen de generaties Amram in voor- en tegenspoed, liefde en dood, hoop en wanhoop. Uiteindelijk weet een van de Amrams Palestina te halen, maar hij is zo zwaar getekend dat hij zijn zoon verwaarloost. Die zoon ontmoet in onze tijd de Nederlandse Rosa, die meent dat hij misschien zijn levensgeluk kan vinden als hij zijn wortels kent. Rosa gaat op zoek naar zijn heftige en fascinerende familiegeschiedenis.

Het Orion Ensemble, dat in 2008 finalist en prijswinnaar was van het eerste Jewish Music Festival, speelt Joods en Spaans georiënteerde muziek van o.a. Joseph Achron, Manuel De Falla en Ernest Bloch. Leonard Leutscher bewerkte, geïnspireerd op het Rozeneiland, een aantal Sefardische liedjes. De hartstochtelijke en meeslepende muziek versterken de emoties die Rosa ervaart als ze langzaam maar zeker de geschiedenis van de familie Amram te weten komt.

Datum: dinsdag 2 mei 2017
Tijd: 20 uur
Plaats: Dorpskerk
Bijdrage: € 5