Aanmelden

BRAAMBOSLEZING 2015

eykmanKarel Eykman studeerde theologie. Naast een groot aantal kinderboeken en de klassiek geworden kinderbijbel “Woord voor Woord” schreef hij talloze liedjes voor tv-programma’s als Klokhuis en Sesamstraat.

 

 

 

eykman-2In 2011 verraste hij jong en oud met een verzameling geactualiseerde bijbelteksten: “Was ik een schaap dan wist ik het wel

Eykman brengt in zijn gedichten en verhalen de personages uit het verre verleden naar deze tijd in een vaak geestige, alledaagse spreekstijl. Het ‘juichen voor de Heer’ wordt een ‘applaus voor God’ en ‘de Heer is mijn herder’ wordt ‘was ik een schaap, dan wist ik het wel’. Hij beschrijft Noach na de tsunami, Abraham die de kantoortoren van Babel ontvlucht, Jesaja die zwerft door de puinhopen van Rotterdam en met Job gaat hij in discussie over bezit, trouw en geloof. En Adam en Eva? Uit Eykmans teksten blijkt hoe aards en hemels mannen en vrouwen naar elkaar kunnen kijken.

Door zijn ogen leest de bijbel nu eens als een liefdesgeschiedenis dan weer als een kritische visie op mens en samenleving.
knipoogIn 2013 verscheen “Een knipoog van u zou al helpen“, waarbij Eykman in gesprek gaat met de psalmen en bij iedere psalm een gedicht schrijft: vrije poëzie, grappige cabaretliedjes, enthousiaste gospelsongs en droevige blues. Hij vertaalt de psalmen niet letterlijk, hij interpreteert ze, schetst de psalm in zijn eigen woorden, keert de psalm om, maakt deze actueel, of gaat verder waar de psalm stopt. Soms geeft hij flink tegengas. Wat niet zo oneerbiedig is als het klink, want juist in de psalmen is daar verbazingwekkend veel ruimte voor. De oude psalmdichters tierden in hun opstandigheid heel wat af en waren daarin veel minder braaf en vroom dan mensen vaak denken.”

Het is een boek geworden voor een breed publiek. Mensen die de psalmen niet zo goed kennen worden door zijn interpretaties misschien wel nieuwsgierig. Mensen die de psalmen zó goed kennen dat ze door de vertrouwdheid van de woorden niet meer precies horen wat er staat, worden uitgedaagd met nieuwe ogen naar de teksten te kijken.

In de Braamboslezing zal Karel Eykman vertellen over deze laatste twee actuele bewerkingen van bijbelteksten en wat ze kunnen betekenen voor jong en oud.

Datum donderdag 19 maart 2015
Tijd 20 uur
Plaats Maranathakerk
Bijdrage € 5,- incl. koffie / thee