Aanmelden
Lezing door Cees Tromp

Wat bezielde middeleeuwse pelgrims om op weg te gaan naar Santiago? Waarom in gevaarlijke, donkere tijden half Europa doorlopen naar dit ‘Veld van de sterren’? Hun stemmen klinken niet meer, maar hun tekens zijn er nog wel.

Gehakt in steen

Fabeldieren, menselijke figuren in tegennatuurlijke houdingen en fantasierijke monsters bevolken muren, zuilen en kapitelen van middeleeuwse abdijen, kerken en kloosterhoven. Zij richten de blik op fraaie hoogten en grove diepten, op de lichtzijde en de schaduwzijde van het menselijk bestaan.

De ontwerpers en uitvoerende kunstenaars hebben vanuit een krachtig geestelijk leven en een onuitputtelijke decoratieve fantasie een grandioze reeks uit de ruige steen gehouwen kunstwerken gecreëerd die behoren tot de meest waardevolle bezittingen van de mensheid. Onderweg naar Santiago tref je ze aan. De pelgrimstocht naar Santiago voert langs hoogtepunten van Romaanse kunst rond de vier pelgrimswegen in Frankrijk en Spanje. Wij bezoeken o.a: St. Michel–de-Cuxa, Prieuré-de- Serrabonne, San Juan de la Peña, Peñalba de Santiago, St. Benoît sur-Loire, Vézelay, Autun, Anzy le Duc, Montceaux-l’Etoile, Conques en Moissac.

Datum: vrijdag 5 en 19 januari 2018
Tijd: 20 uur
Plaats: Maranathakerk
Bijdrage: € 5 (inclusief koffie/thee)