Aanmelden

ds. Dick van Arkel en ds. Sjirk van der Zee

heschelRabbijn Abraham Joshua Heschel (1901-1972) vluchtte in 1939 van Polen naar de VS. Hij werd hoogleraar en groeide uit tot één van de belangrijkste joodse theologen en filosofen van de twintigste eeuw. Door de bestudering van de bijbelse profeten rees in hem de overtuiging dat religiositeit vraagt om betrokkenheid bij politiek en maatschappij. Heschel was bevriend met Elie Wiesel en Martin Luther King.

Bijbelse profeten zijn geen toekomstvoorspellers, maar maken ons deelgenoot van de hartstocht van de Ene voor mensen. Ze zeggen onverbiddelijk waar het op staat. Ze appelleren aan het geweten en stellen een wereld van vrede en gerechtigheid in het vooruitzicht.

Een profeet verlangt niet naar mystieke ervaring in de nacht maar naar historische gerechtigheid overdag. Hartstochtelijk herschept Heschel dit bijbelse uitgangspunt. Een heilzame boodschap voor onze hedendaagse ego-spiritualiteit. Heschel is actueler dan ooit!

Zijn recent opnieuw in Nederlandse vertaling verschenen boek “De profeten” kwam tot stand op verzoek van prof. Yehuda Aschkenasy (1924-2011).

Datum: dinsdagavond 19 januari:
Het leven, werken en denken van Abraham Joschua Heschel

Datum: dinsdagavond 26 januari:
Heschel en de bijbelse profeten (samen met ds. Sjirk van der Zee).

Plaats: Maranathakerk (zaal 4)
Tijd: 20 – 22 uur
Bijdrage: € 6