Aanmelden

Door ds. Dick van Arkel

arkelWie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo luidt het bekende gezegde. Maar toch, de toekomst is aan de ouderen. Wij worden immers steeds ouder; de tweede levenshelft wordt steeds langer. Van de kinderen die nu geboren worden, zullen de meesten hun ogen pas als honderdjarige sluiten.

Ouderdom is niet meer wat het geweest is. De ethicus Frits de Lange attendeert ons zelfs op een antropologische revolutie die gaande is. Er is, zo zegt hij, een compleet nieuwe levensfase bijgekomen, de zogenaamde Derde Leeftijd. Deze nieuwe levensfase situeert hij na de jeugd en volwassenheid en vóór de hoge ouderdom, van 65 tot 85 jaar.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat wij – gemiddeld gezien – zo oud worden en met zoveel ouderen zijn. De vergrijzing van onze samenleving heeft allerlei maatschappelijke en economische consequenties en daar is veel aandacht voor.
Over zingeving wordt echter veel minder gesproken. Ouderdom is hierdoor een soort niemandsland waarin men op zoek is naar zin en betekenis.

In een kleine gesprekskring is er ruimte voor zo’n zingevende verkenning van het landschap van de ouderdom. Daarbij draait het om vragen als: hoe kunnen we alleen of samen onderweg zijn in het laatste landschap van de ouderdom? Welke inzichten dienen zich aan als er meer ruimte is voor herinnering en relativering? Wat zijn de bronnen die gevonden kunnen worden in de ouderdom? In welke woorden kan men wonen en van welke neemt men afscheid? Welk perspectief krijgt men vanuit de ouderdom op het geheel van het leven? Of ten laatste op God als geheim van het leven?

Data: dinsdagen 4 en 25 oktober 2016
Tijd: 20-22 uur
Plaats: Maranathakerk (zaal 4)