Zien en Beleven

In samenwerking met de kunstcommissie van de Protestantse Kerk wordt op zondagmiddag 5 november een expositie geopend met het oog op Advent.

De kunstenares Saskia Weishut-Snapper zal in verhalende zin een toelichting geven over haar uitbeeldingen van een wereld zonder de dreiging van de dagelijkse werkelijkheid.

Zij geeft die wereld gestalte in wat Saskia ‘peintisseries’ noemt (een samentrekking van het Franse peintures en tapisseries), vernuftige composities van alle mogelijke textiele materialen, die ze in lagen over elkaar opbrengt.

Saskia Weishut-Snapper heeft haar scheppend vermogen niet van vreemden. Haar beide ouders waren kunstenaars in Bergen NH. Vader Rein Snapper was schilder, tekenaar en graficus. Moeder Mies Bloch illustreerde kinderboeken en tekende talrijke portretten en werd vooral bekend door haar kruissteekpatronen. Sinds 1976 zijn haar kunstwerken te zien geweest in Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Amerika en Japan. En in Nederland natuurlijk.

Haar vertelling wordt afgewisseld met muziek van het klezmerorkest Di Gojim, opgericht in 1988 door onder andere Jaap Mulder en Sjaak van der Reijden. De naam van de groep is afgeleid van het Jiddische woord “goj” en betekent ‘de niet-joden’.

Zes enthousiaste jonge musici verdiepten zich in de toen nog onbekende Jiddische klezmermuziek. Deze muziek was een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeunermuziek en Joodse muziek.
Het verhaal van het Joodse volk in de diaspora klinkt door in deze unieke muzieksoort. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen. Vreugde is nooit zonder een melancholieke ondertoon en verdriet nooit zonder een humoristische kwinkslag.

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de expositie Na afloop is er onder het genot van een glaasje wijn of frisdrank gelegenheid voor een rondwandeling langs de kunstwerken. De kunstenares geeft u gelegenheid tot het stellen van vragen.

Datum: zondag 5 november 2017
Tijd: 15 – 16 uur
Plaats: Maranathakerk, Prins Hendrikstraat 1
Vrijwillige bijdrage na afloop